EVAR Nedir?

Aort kalpten çıkan en büyük atardamardır, göğüsten karına doğru uzanır. Karındaki kısmına abdominal aort denir. Abdominal  aort anevrizması bu damarın anormal genişlemesidir. Anevrizma duvarı, normal damar duvarından daha zayıf olduğu için zaman içinde genişleme artar. Anevrizma bir zaman sonra içindeki kan basıncı etkisiyle patlayabilir. Anevrizmanın patlama riski anevrizma çapı ile ilişkilidir ve çap arttıkça risk artar. Patlama olduğunda ciddi iç kanama olur. Bu kanama sıklıkla ölümcüldür.

Cerrahi tedaviye alternatif bir yöntem olan stent-greft tedavisi stent-greft denilen bir protezin uygun yüzeysel bir damarından girilerek hastalıklı damar bölgesine yerleştirilmesi ile anevrizmanın tedavi edilmesidir. Stent-greft üstü özel bir kumaş kaplı olan tel kafestir. Yerleştirildiği damar içinde duvarlarını stent-gretin oluşturduğu  yeni bir damar açıklığı meydana gelir.

Nasıl yapılır:

Her iki tarafta kasık bölgesinde femoral arter denilen atardamar cerrahi yöntemle açığa çıkarılır. Anjiyografi için ve tedavi için yerleştirilecek olan stent greft’ in yüklü bulunduğu kateterler bu damarlardan girilerek uygun yerlere ulaştırılır. Anevrizmanın bulunduğu kısma ve her iki ana bacak damarlarına uzanan stent-greftler  ters “Y” şeklinde yerleşrilir.. Ortalama işlem 3-6 saat sürer.

İşlem sonrası hasta yoğun bakıma gönderilir. Burada yakından takip yapılır. Hastanede yaklaşık 3 gün kalmak gerekir.

Aort anevrizması en tehlikeli hastalıklar arasında yer almaktadır. Bir aort anevrizması ya patlayarak (rüptür) dışa doğru kanama yapar, ya da disseksiyon şeklinde içine doğru yırtılma gösterir. Her ikisinde de ciddi oranda ölüm riski bulunmaktadır.

“kapalı” Aort Ameliyatı vardır ki, anjiyo masasında veya “hybrid” ameliyathane koşullarında gerçekleştirilir. Bu yöntemde, açık cerrahi teknik yerine, uygun anevrizmalarda karına veya göğüse kesi yapmadan kasıktan teller ve kateterler kullanılarak anevrizmanın tedavi edilmesi olan endovasküler onarım yapılabilmektedir. Burada uygulanan yöntem bir kateter (ince plastik boru) üzerine yerleştirilmiş olan yapay damarın kasıktan atardamar içine oradan da karındaki aortanın hastalıklı bölümüne ilerletip, yapay damarın, hastanın damarının içinden döşeyerek, yerleştirilmesidir. Bu sayede anevrizma kasıktaki kesiden başka bir kesi yapmadan, içerden tedavi edilebilmektedir. İçerisinde kanı taşıyan yapay damarın olduğu anverizma zamanla sönmekte ve tedavi edilmiş olmaktadır. Bu yöntem röntgen altında ve steril ameliyathane koşullarında yapılmalıdır. İşlem genellikle 1-2 saat kadar sürer, hatta lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Hastanede kalım süresi 1-2 gündür ve yoğun bakım ünitesinde yatmak gerekmeyebilir (Şekil 2). Ancak herhangi bir komplikasyon (stent kayması, böbrek veya başka bir önemli damarın tıkanması, kanama vb.) durumunda açık ameliyata dönme olasılığı vardır. Bu olasılık düşük olmakla beraber, anatomik yapıya ve ekibin tecrübesine göre değişir.

 

Abdominal aorta anevrizması nedir?

Abdominal aorta anevrizması yaş, genetik, hipertansiyon, damar kireçlenmesi (ateroskleroz) gibi sebeplere bağlı olarak kalpten çıkan ve bütün vücudu besleyen ana damar olan aortanın karın bölgesindeki kısmının baloncuk şeklinde şişmesidir.

Abdominal aorta anevrizması herhangi bir şikayete neden olur mu?

Abdominal aorta anevrizması yıllarca sessiz ve şikayete sebep olmadan genişlemektedir. Ancak anevrizma belli bir çapa ulaştıktan sonra karın ağrısı, karında şişlik gibi şikayetlere sebep olabileceği gibi herhangi bir şikayete yol açmadan baloncuğun patlaması (anevrizma rüptürü) sonucu ani ölüme de sebep olabilmektedir.

Hastalığın tanısı nasıl konulur ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Tanı genellikle rutin fizik muayene sırasında hekim tarafından veya ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler sırasında konulmaktadır. Belli bir büyüklüğe kadar hasta ultrasonografi ve medikal tedavi ile takip edilir. Fakat belli bir büyüklükten sonra anevrizmaya müdahale edilmesi gerekir. Bu müdahale açık ameliyat veya kasıktan anevrizmanın tamiri (EVAR) şeklinde yapılmaktadır. Abdominal anevrizması olan hastaların coğunluğu EVAR işlemine uygundur.
Hangi tedavi yönteminin hasta için daha yararlı olacağına bilgisayarlı tomografi sonucuna ve hastanın klinik özelliklerine göre karar verilir.

EVAR işlemi nedir ve nasıl uygulanır?

EVAR (Endovascular Aneurysm Repair) karın bölgesi açılmadan kasıktan anjiografiye benzer bir teknik ile kateter yardımıyla baloncuk olan bölgeye greft kaplı stentin (yapay damar) yerleştirilme işlemidir. Kasıktan küçük bir kesi ve kateter yardımıyla karında işlem yapılacak damara ulaşılır. Ardından hastaya uygun boyuttaki greft kaplı sistem baloncuk olan bölgede açılarak işlem tamamlanır. İşlem sonrası 1-2 gün sonra taburcu edilen hastalar günlük yaşamına hızli bir şekilde dönebilmektedir.

Aort Anevrizmasının kasıktan girilerek onarılması.