Mitral Yetersizliği Nedir?

Kalbin sol karıncığından (ventrikül) sol kulakçığına (atrium) kanın geriye kaçmasını önleyen iki yapraklı olan mitral kapak zamanla dejeneratif,inflamatuar ve iskemik sebeplere bağlı olarak fonksiyonunu tam olarak yerine getiremez. Böylece kapakta çeşitli derecelerde geriye kaçış olur.

Hangi Şikayetlere Neden Olur?

Bu hastalık sonucunda hastada giderek artan düzeyde nefes darlığı, erken yorulma, halsizlik, bacaklarda şişlik,çarpıntı, kan tükürme gibi belirti ve bulgular ortaya çıkmaktadır. İleri (ciddi) derecede yetersizlik transtorasik ve transözefagial ekokardiyografi yardımıyla saptanmaktadır.

MitraClip Nedir?

İleri mitral yetersizliğinde son yıllara kadar tek tedavi seçeneği göğüs kafesi açılarak yapılan kapak ameliyatlarıdır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte göğüs kafesi açılmadan daha az invaziv, perkütan tedavi yöntemleri geliştirilmeye başlanmıştır. Bu yöntemler arasında perkütan uç-uca tamir teknolojisi ile geliştirilen MitraClip sistemi dünyada yaygın olarak kullanılan perkütan mitral kapak onarım yöntemidir. Mitral kapakta ciddi yetersizlik olan hastalarda başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Mitraclip hangi hastalara uygulanır?

İleri derecede mitral yetersizliğine sahip hastaların yaklaşık %35’i eşlik eden hastalıklar (komorbiditeler) nedeniyle yüksek bir cerrahi riske sahiptir. Özellikle kalbi besleyen damarlardaki hastalığa bağlı olarak sol kalp boşluklarında genişleme izlenen ve sol kalbin kasılma özelliği büyük oranda hasar gören hastalarla, kalbi besleyen damarlarda hastalığı olmadan çeşitli nedenlerle genişleme gösterdiği durumlarda açık kalp cerrahisinin sonuçları yüz güldürücü değildir. Ciddi mitral yetersizlik saptanan ve kapağa girişim planlanan hastalar ameliyat veya mitraclip açısından kalp damar cerrahisi ve kardiyoloji bölümlerinin katıldığı konseyde değerlendirilir. Mitraclip planlanan hastalar ciddi mitral yetmezliğinin yanı sıra ileri yaş, ciddi akciğer, böbrek, kalp yetmezliği gibi ek hastalıkları bulunan ve ameliyat yapılamayan hastalarda tercih edilmektedir.

Mitraclip nasıl uygulanır?

Genel anestezi altında ve kasıktan ufak bir kesi ile yerleştirilen kateter sağ kulakçığa (atrium) ilerletilir. Ardından sol ve sağ kulakçıkları ayıran “septum” denilen anatomik yapı delinerek sol kulakçığa geçilir. Transözefagial ekokardiyografi yardımıyla kaçak olan bölgedeki yaprakçıklar cihaz yardımıyla ve dikiş benzeri mekanizmayla birbirine mandallanır. Mandallama işlemi sonrasında ekokardiyografi ile yetersizlik seviyesi tekrar kontrol edilir. Yetmezlik seviyesi istenilen seviyeye geldiğinde işleme son verilir. Hasta birkaç gün sonra günlük yaşantısına dönebilmektedir.

MİTRAL CLİPS OLGULARIMIZ